Dostupni linkovi

Erdogan kritkovao karikaturu Šarli ebdoa


Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritkovao "provokativnu" karikaturu poslanika Muhameda objavljenu u satiričnom francuskom magazinu Šarli ebdo, optuživši nedeljnik za podsticanje mržnje.

"To je magazin poznat po provokativnim publikacijama o muslimanima, hrišćanima, o celom svetu... to se ne zove sloboda, to se zove
sejati teror i gaziti slobodu drugih", rekao je Erdogan u Ankari.

"Ne može postojati sloboda bez granica", rekao je on u govoru.

Na naslovnoj stranici francuskog nedeljnika u sredu, u prvom broju posle napada u kojem je desetkovana redakcija lista, nalazi se crtež Muhameda s suzama u očima kako pod natpisom "sve je oprošteno" drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

To je slogan miliona demonstranata koji su u Francuskoj i širom sveta osudili napade islamskih ekstremista u kojima je ubijeno 17 ljudi. Ta karikatura izazvala je gnev u muslimanskim zemljama.

Tursko pravosuđe otvorilo je istragu posle objavljivanja te kontroverzne karikature u turskom opozicionom dnevniku Džumhurijet, i naredilo blokiranje turskih internet sajtova koji su preneli tu karikaturu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je u nedelju, s francuskim predsednikom i stranim državnicima bio na skupu solidarnosti posle napada u Parizu, takođe je juče osudio novu "ozbiljnu provokaciju" Šarli ebdoa i rekao da sloboda štampe ne znači sloboda da se vređa.

XS
SM
MD
LG