Dostupni linkovi

Veselinović: Opasna izjava hrvatske predsednice o Srbima


Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović izjavio je danas da je duboko iznenađen izjavom novoizabrane hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su za nju Hrvati i Srbi u Hrvatskoj i dodao da ta izjava može biti opasna po položaj naroda u BiH.

"Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija", naveo je Veselinović u pisanoj izjavi.

Veselinović je dodao da hrvatska predsednica na taj način oživljava ideje Anta Starčevića iz 19. veka koje mogu posebno biti opasne za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba.

"Nije zabeleženo čak ni u ratnim 90-im godinama da je bilo ko od visokih državnih funkcionera u Hrvatskoj izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati. Bilo bi veoma loše ukoliko bi na prostorima bivše Jugoslavije zaživela politika negiranja nacije i verske opredeljenosti", naveo je on.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je za televiziju BHT1 da su za nju, u smislu hrvatskog državljanstva, Hrvati i oni ljudi koji su pravoslavne veroispovesti i Srbi po nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG