Dostupni linkovi

Vujanović zbog Sutorine odložio slanje ambasadora u BiH


Crnogorski predsednik Filip Vujanović odlučio je danas da odloži potpisivanje ukaza o postavljenju ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini (BiH).

Razlog je ro što je u Sarajevu pokrenuto pitanje razgraničenja Crne Gore i BIH i preispitivanje već usaglasenog ugovora o državnoj granici.

Vujanović je to odlučio posle razgovora s predsednicima Vlade i Skupštine, Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem, i posle telefonskog razgovora s članom Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, saopštio je kabinet crnogorskog predsjednika.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom.

Dve vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Međutim, nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo je da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan. Zato je zvanična Podgorica najpre izrazila ozbiljnu zabrinutost, a sada odlučila i da odloži postavljenje ambasadora u Sarajevu.

Pitanje prevlake kod Herceg Novog su otvorili pojedini političari i pravni stručnjaci u BiH, uz argument da je ona ustupljena Crnoj Gori 1947. godine u zamenu za lovište u dolini Sutjeske kod Foče, ali da ta razmena teritorija nikada nije verifikovana u parlamentima nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Sutorina je prostor od 83.700 kvadratnih metara i obuhvata sedam naselja - Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševiće, Solila, Vrbanje i Sitnica - sa oko 1.600 stanovnika.


XS
SM
MD
LG