Dostupni linkovi

Tači: Prijateljstvo Kosova i C. Gore starije od država


Ministri spoljnih poslova Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Igor Lukšić, ocenili su danas da su odnosi Podgorice i Prištine prijateljski i da ima prostora za njihovo dalje unapređenje.

Tači je posle razgovora u Pogodorici s premijerom Milom Đukanovićem i ministrom spoljnih poslova Igorom Lukšićem rekao da je prijateljstvo Kosova i Crne Gore dugotrajno i da je starije od dve države.

On je kazao i da je to model i za druge zemlje u regionu i ocenio da treba čuvati tradiciju i vrednosti prijateljstva.

U Podgorici zbog Tačijevog dolaska protestuju raseljeni s Kosova i deo prosrpske opozicije i primetno je veliko pristustvo policije.

Lukšić i Tači su se saglasili da ima prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti infrastrukture i u tom smislu su pomenute regionalne incijative o infrastrukturnom povezivanju šest zemalja Zapadnog Balkana začetoj na nedavnoj konferenciji u Berlinu.

Oni su istakli značaj izgradnje regionalnih puteva i u tom smislu pomenuli deonice Dečane-Plav i Murina-Čakor Peć.

Ministri spoljnih poslova Kosova i Crne Gore su naveli da su razgovarali o demarkaciji državne granice i izrazilu uverenje da će taj posao biti završen tokom ove godine.

Lukšić je izrazio zahvalnost povodom Tačijevih napora da se okonča
proces ustavnih promena na Kosovu i prizna status crnogorske zajednice
i u vezi s tim napomenuo da bi uskoro trebalo da se diplomatski odnosi
podignu na nivo ambasada.

Kosovski ministar je izrazio uverenje da će ove godine doći do ustavnih promena i naveo da je to opredeljenje, volja i cilj vlade u Prištini.

XS
SM
MD
LG