Dostupni linkovi

Merkel: Nema ukidanja sankcija Rusiji na proleće


Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je protiv ukidanja sankcija Rusiji.

Ona je navela da je aneksija Krima i ono što se dešava u Istočnoj Ukrajini povreda međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti.

"Prema sadašnjem stanju, one (sankcije) će i dalje ostati na snazi", rekla je Merkelova u intervjuu za "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) i dodala da sankcije nisu cilj za sebe, ali da razlozi zbog kojih su uvedene nisu još uvek otpali.

"Tek kada se to dogodi, možemo ukinuti sankcije", rekla je Merkelova i dodala da će one, prema sadašnjem stanju stvari, biti i dalje na snazi.

Ukazujući da je "aneksija Krima" i stanje u Istočnoj Ukrajini povreda međunarodnog prava i zajedničkih vrednosti, Merkelova je istakla da privredna destabilizacija Rusije nije, međutim, u interesu Nemačke.

"Rusija ima u ruci mogućnost da te sankcije učini nepotrebnim", rekla je Merkelova i kritičarima u nemačkoj privredi poručila da je, takođe, u interesu ekonomije da se jasno kaže da "čovek mora reagovati, ako se zajedničko razumevanje za teritorijalni integritet više ne poštuje od svih".

Ona je ocenila da je i privredni uspeh u zavisnosti od pouzdanih okvirnih uslova i dodala da ne računa sa učešćem ruskog predsednika Vladimira Putina na samitu G7 u Bavarskoj ovog leta.

XS
SM
MD
LG