Dostupni linkovi

UN: Nasilje i humanitarna katastrofa u Libiji


Libija je pred slomom - prihodi od nafte opadaju, pojačani su unutrašnji sukobi, državne službe su nadomak kolapsa, a stanovništvo suočeno sa nasiljem, upozoravaju humanitarne organizacije.

Civilno stanovništvo svakodnevno se susreće sa uništavanjem vlasništva, otmicama i povećanom stopom kriminala.

Mnoge neeksplodirane eksplozivne naprave, bombe i granate, čekaju da neko slučajno naiđe na njih, jer vlasti ne mogu da pošalju stručnjake koji bi ih uklonili.

Tri godine nakon svrgavanja Moamera Gadafija, dve suprotstavljene frakcije i njihove odvojene vlade bore se za moć, teritoriju i velike izvore prirodnih resursa.

Zbog sukoba između međunarodno priznate vlade i milicija odanih ekstremnim tumačenjima islama, oko 450 hiljada ljudi raseljeno je unutar zemlje, dok je 100 hiljada prebeglo u susedne zemlje, navode UN.

Libijske bolnice suočene su sa manjkom medicinskog materijala, a strani medicinski radnici odlazne.

Dolazi do čestih nestašica goriva, struje i vode. Cene hrane su drastično povećane, a stanovnici ne mogu podići novčane pologe iz banaka.

Libija bi se uskoro mogla naći u situaciji da nema dovoljno novca za isplatu nastavnika, kao ni za subvencije i tekuće troškove bolnica i vodovoda, upozoravaju humanitarni radnici.

XS
SM
MD
LG