Dostupni linkovi

Pad evropskih akcija zbog rasta franka


Vrednost akcija švajcarskih kompanija i danas je u padu, što je oborilo panevropski berzanski indeks, dan posle iznenadne odluke švajcarske centralne banke da više ne ograničava najveću vrednost nacionalne valute.

Proizvođač satova "Svoč" i privatna banka "Julius Baer" oslabili su na berzi u Cirihu za 5,3 odsto. Analitičari upozoravaju da će se švajcarski izvoznici naći na udaru nakon što je vrednost franka juče naglo skočila prema evru i dolaru, u jednom trenutku čak i 40 odsto. U petak je franank iznosio skoro jedan evro. Pre ukidanja ove mere, jedan evro se menjao za 1,20 franak.

"Verovatno će morati da se izvrši potpuno novi proračun švajcarske ekonomije. To će osetiti turizam i izvoznici", izjavio je Lorne Baring, direktor kompanije "B kapital" iz Ženeve.

On je dodao da će švajcarski investitori koji drže novac u evrima ili dolarima osetiti da ih je Nacionalna banka Švajcarske izdala.

Investitori smatraju da je odluka nacionalne banke Švajcarske znak očekivanja da će Evropska centralna banka uskoro pokrenuti program otkupa državnih obveznica, odnosno štampanja evra.

XS
SM
MD
LG