Dostupni linkovi

Talibani osudili objavljivanje novih karikatura


Avganistanski talibani osudili su objavljivanje novih karikatura proroka Muhameda u Francuskoj i pohvalili prošlonedeljni napad na sedište "Šarli Ebdo" u Parizu.

U saopštenju talibana obajvljenom na engleskom jeziku piše da su oružani napadači koji su ubili osoblje magazina 7. januara "izveli počinioce opscenih akata pred lice pravde", javlja AFP.

Talibani su istakli da svetski lideri treba da spreče "dalje narušavanje svetskog mira" i dodali da bi u suprotnom značilo da je "verovanje preko milijarde ljudi oskrnavljeno i da se svet gura dalje u vatru, mržnju i rat".

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je juče da je "Šarli Ebdo živ i da će nastaviti da živi", nakon što je taj satirični nedeljnik juče objavio prvi broj od islamističkog napada na njegovu redakciju u Parizu u kome je 7. januara ubijeno 12 ljudi.

"Možete ubiti ljude, ali nikada ne možete ubiti njihove ideje", rekao je Oland.

Nekoliko stotina Avganistanaca 10. januara je na jugu zemlje odalo poštu braći Šerifu i Saidu Kuašiju, koje smatraju herojima zato što su ubili 12 osoba u napadu na francuski satirični časopis "Šarli Ebdo".

Protestima, koji su održani u pokrajini Uruzgan, izraženo je i protivljenje predsedniku Ašrafu Ganiju, koji je osudio napad izveden u sredu u Parizu.

Gani je u četvrtak osudio napad na "Šarli ebdo" i rekao da "nema opravdanja za taj surovi čin".

XS
SM
MD
LG