Dostupni linkovi

Kina angažirala građane za osiguranje granice sa S. Korejom


Kina je angažirala civile za pomoć u osiguranju granice prema Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji, a odluka je donešena nakon što je javljeno da su Sjeverni Korejci ubili dva kineska građanina, što bi moglo zategnuti odnose Sjeverne Koreje i Kine, jedinog velikog saveznika režima u Pjongjangu.

Kineske Obrambene novine jučer su javile o osnutku civilno-vojnog obrambenog sustava u prefekturi Yanbian u pokrajini Jilin. Yanbian dijeli granicu sa Sjevernom Korejom u dužini od oko 500 kilometara.

"Kina i Sjeverna Koreja zadržat će čuvare na granici", piše list, dodajući: "Stanje je složeno i oslanjanje na samo jedan dio otežao bi učinkoviti nadzor".

Kineska je vlada osim toga "osnovala milicijske patrole" koje čuvaju sela u pograničnom području. Po 10 kućanstava u tome području dobit će vlastitu sigurnosnu skupinu, a uvodi se i video nadzor, objavio je list.

Kina je prošlog tjedna objavila da je uložila prosvjed Sjevernoj Koreji nakon što je javljeno da je prošlog mjeseca sjevernokorejski vojni dezerter ubio četvero ljudi u pokušaju pljačke na kineskoj granici u gradu Helongu.

Državni su mediji počeli pisati o odnosima sa Sjevernom Korejom, tvrdeći da Kina "ne bi trebala biti previše susretljiva".

Kina je najvažniji diplomatski i gospodarski saveznik Sjeverne Koreje, iako je Sjeverna Koreja trima nuklearnim pokusima i zveckanjem oružja na granici između dviju zemalja u nekoliko navrata stavila na probu strpljenje Kine.

Rijeka Tumen, duga 520 kilometara dijeli Kinu i Sjevernu Koreju i preko nje se bjegunci često prebacuju u Kinu.

XS
SM
MD
LG