Dostupni linkovi

U Sarajevu sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas, da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u drugom čitanju.

Ovim zakonom, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, provodi se odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoza sa posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodila je na sjednici 12. januara izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o carinskoj politici u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministra BiH, jer nisu bili prisutni predstavnici predlagača, te je razmatranje ovog zakona na narednoj sjednici Predstavničkog doma neizvjesno.

Ukoliko Kolegijum Predstavničkog doma prihvati zahtjev Kluba SNSD-a, kao tačka dnevnog reda predstojeće sjednice Predstavničkog doma naći će se i razrješenje Šefika DŽaferovića dužnosti predsjedavajućeg Doma.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog rezolucije o Sutorini koju je podnio poslanik SDP-a Denis Bećirović, koji traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdio Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo, voljom organa BiH, trajno da ostane u sastavu Crne Gore.

Na predloženom dnevnom redu sjednice trebalo bi da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH, Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2014. do 2020. godine, te Prijedlog zakona o carinskoj politici.

XS
SM
MD
LG