Dostupni linkovi

Danas sjednice oba doma Parlamenta FBiH


Konstituiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije, danas bi trebalo biti završeno formiranje zakonodavne vlasti u ovom entitetu. Odmah nakon konstitutivne sjednice, trebali bi biti izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije. Jedini kandidat za predsjednika je Marinko Čavara iz HDZ-a BiH, dok za mjesto potpredsjednika i dalje nisu poznata sva imena.

Ukoliko se, kako je planirano, danas u 12 sati održi konstituirajuća sjednica Doma naroda, ovaj dom bi trebao uputiti listu za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, a potom će se Predstavnički dom na vanrednoj sjednici izjašnjavati o tome.

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se trebao konstituirati novi saziv ovog doma, prema predloženom dnevnom redu trebao bi biti izvršen izbor privremenih komisija i to Privremene mandatno-imunitetske komisije i Privremene komisije za izbor i imenovanje ovog doma.

Nakon što novoizabrani delegati polože zakletvu planirano je izjašnjavanje o izboru predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda, kao i predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Na sjednici Doma naroda će se razmatrati Izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i dva prijedloga, Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar – mart 2015. godine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Konstituiranje Doma naroda pratile su teškoće i kašnjenja uprkos tome što bez ovog parlamentarnog nivoa nije moguće izabrati ni izvršnu vlast u FBiH, predsjednika i dva potpredsjednika, koji predlažu mandatara za sastav nove federalne vlade, ali ni izabrati delegate za Dom naroda parlamenta BiH.

Federalni Dom naroda čine 58 delegata, po 17 delegata iz tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i sedam za pripadnike ostalih naroda.

Delegati se biraju iz deset kantonalnih skupština u FBiH.

Centralna izborna komisija je do sada, u dva kruga posrednih izbora, utvrdila izbor 54 delegata. U Klub Srba izabrano je 13 delegata, tako da nedostaju još četiri.

XS
SM
MD
LG