Dostupni linkovi

Gasprom: Mogući prekidi u isporuci gasa preko Ukrajine


Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je danas da su mogući prekidi u isporuci gasa Evropskoj uniji (EU) preko Ukrajine, uprkos rusko-ukrajinskom privremenom sporazumu o rešavanju spora oko gasa.

"I dalje postoje rizici u tranzitu gasa preko Ukrajine ove zime, jer Ukrajina, zbog svojih finansijskih problema, nija bila u mogućnosti da kupi neophodne količine gasa u novembru i decembru prošle godine i zato što su njene rezerve gasa u podzemnim skladištima znatno smanjene", rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je upozorio EU da će morati sopstvenim sredstvima da sebi obezbedi gas kada Gasprom završi izgradnju turskog gasodova posle napuštanja projekta Južnog toka.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović boravi danas u Moskvi, u poseti posvećenoj izgradnji gasovoda preko turske teritorije do granica Evropske unije.

"Turski gasovod će biti jedini gasovod kojim će se isporučivati 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji trenutno ide preko Ukrajine. Nema drugih mogućnosti", navodi se u Milerovom saopštenju posle sastanka sa Šefćovićem.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je ranije danas da Moskva ima pravo da pre vremena od Ukrajine traži da otplati dug od tri milijarde dolara i da će uskoro doneti odluku o tome.

Rusija je odobrila Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara u decembru 2013. godine kada je na vlasti bio proruski ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Posle otplate od tri milijarde Rusiji, nastavak je prekinut zbog promene režima.

XS
SM
MD
LG