Dostupni linkovi

Zanijer: Srbija može da odigra pozitivnu ulogu


Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izrazio je danas uverenje da Srbija ima dobre šanse da odigra pozitivnu ulogu kao predsedavajuća OEBS-om jer ima tradicionalno dobre odnose s Moskvom dok je istovremeno fokusirana na evropsku perspektivu.

"Srbija je dobro pozicionirana da bude pošten i pouzdan posrednik u dijalogu i rešavanju ukrajinske krize. To će biti izazov ali pozitivni izazov", rekao je Zanijer u razgovoru u Beču s grupom novinara iz Srbije.

Zanijer je ocenio da Srbija može igrati važnu ulogu kao predsedavajuća u obnavljanju veza i stvaranju zajedničke strategije među zemljama članicama ne samo kada je reč o ukrajinskoj krizi, već u širokom spektru tema koje su na programu OEBS-a, od zamrznutih konflikata, preko borbe protiv terorizma, regionalne saradnje, do ljudskih prava i medijskih sloboda.

U Beču se sutra održava prvi ovogodišnji sastanak Stalnog saveta OEBS-a na kojem će šef srpske diplomatije Ivica Dačić izneti prioritete predsedavanja Srbije tokom 2015. godine. Time i formalno počinje predsedavanje OEBS-u.

Srbija je za predsedavajućeg OEBS-u izabrana zajedno sa Švajcarskom,
za sukcesivno predsedavanje tokom 2014. i 2015, na osnovu zajednički
formulisanih i usvojenih načela saradnje.

XS
SM
MD
LG