Dostupni linkovi

U Kini uhapšeni Turci koji krijumčare Ujgure u Siriju


Policija u Šangaju uhapsila je devet osumnjičenih terorista, pripadnika muslimanske etničke manjine Ujgura, kao i deset Turaka optuženih da su im pomagali u pokušaju ilegalnog odlaska u strane zemlje, uključujući i u Siriju, piše danas državni kineski dnevnik Global tajms (Global Times).

Dnevnik je naveo da su turski državljani uhapšeni u novembru kada je devet kineskih Ujgura pokušalo ilegalno da izađe iz Kine sa lažnim turskim pasošima. Privedeno je i devet Ujgura, i još dva kineska državljana koji su im navodno pomagali.

Peking je u maju prošle godine pokrenuo jednogodišnju operaciju suzbijanja terorizma u svojoj zapadnoj oblasti Sinđang gde živi Ujgurska manjina, muslimani koji govore turskim dijalektom, posle serije većih napada na civile za koje se smatraju odgovornim ekstremisti iz te oblasti. Ujguri se žale da su diskriminisani i ekonomski marinalizovani u Kini.

Global tajms, glasilo vladajuće Komunističke partije, naveo je da su
na telefonima osumnjičenih nađeni video snimci povezani s terorizmom, a da su neki od njih priznali da planiraju da idu u Siriju, Avganistan ili Pakistan.

U nasilju vezanom za Sinđang ubijeno je oko 400 ljudi u protekle dve godine, prema izveštajima državnih medija. Peking je za napade optužio radikalne separatiste sa stranim vezama, dok aktivisti za ljudska prava navode da Ujguri pate pod vlašću Kineza.

XS
SM
MD
LG