Dostupni linkovi

Polemike o sahrani ubijenih džihadista


Trojica francuskih džihadista ubijenih posle terorističkih napada prošle nedelje u Parizu, neće biti sahranjena pre no što se završi istraga tih napada, piše danas pariski list Figaro.

Još se ne zna ni gde će biti sahranjeni jer ima strahovanja da bi njihovi grobovi mogli postati mesta hodočašća islamista.

Po navodima vlasti, odluku o mestu gde će islamisti biti sahranjeni, treba da donese državni tužilac, a pravila o sahranjivanju su stroga, piše Figaro.

Pravila nalažu da pokojnik bude sahranjen u mestu prebivališta ili mestu smrti, dok je sahrana u inostranstvu moguća samo u slučaju da postoji odgovarajući međudržavni sporazum.

Zvaničnici mesta prebivališta braće Kuaši naveli su da još ništa ne znaju jer porodica nije ni podnela zahtev za sahranu. Zvaničnici kažu da bi "ipak više voleli da budu sahranjeni negde drugde".

To je navela i opština gde su teroristi ubijeni, dodajući da će obezbediti grobna mesta ako bude primorana, i to "nerado".

Iste primedbe su imale opštine u kojima je živeo i ubijen treći džihadista Amedi Kulibali.

Figaro je na kraju podsetio na sahranu dižihadište Muhameda Meraha u Tuluzu 2012. godine. Gradske vlasti u strahu da njegov grob postane mesto hodčašća islamista učinio je sve da ne bude sahranjen u Tuluzu. Na kraju je Merah ipak tu sahranjen, posle intervencije tadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Merah je u tri napada ubio tri vojnika i četvoro Jevreja, ukjučujući troje dece, a rekao je da je počinio te zločine u ime Al Kaide.

XS
SM
MD
LG