Dostupni linkovi

Više od 50 sudskih postupaka zbog veličanja terorizma


Više od 50 sudskih procedura pokrenuto je od prošle srede kada je napadnut pariski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" i ubijeno 12 ljudi, piše danas francuski list
Mond.

Pozivajući se na izvore francuskog Ministarstva pravde, više od 20 sudskih postupaka pokrenuto je samo juče, dok je osam osoba pozvano na policijsko saslušanje, naveo je list i dodao da je još osam osoba odmah poslato na sud.

Za sada je izrečeno pet presuda, među kojima je najteža kazna, od četiri godine zatvora, izrečena jednom 34-godišnjem Francuzu koji je, kada je uhvaćen da vozi pijan, pred policajcima hvalio prošlonedeljne terorističke napade u Parizu i rekao im da bi i njih trebalo pobiti.

Istraga zbog podsticanja terorizma otvorena je i protiv kontroverznog francuskog komičara Dijedonea, već osuđivanog za antisemitizam, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da se "oseća kao Šarli Kulibali".

Kulibali je prezime islamskog napadača koji je u jednom jevrejskom supermarketu u Parizu ubio četiri taoca, a potom ga je policija
ubila.

XS
SM
MD
LG