Dostupni linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost na napad na Šarli ebdo


Al Kaida u Jemenu preuzela je danas odgovornost za prošlonedeljni napad na francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo.

"Regrutovani heroji su reagovali", rekao je jedan od vođa Al Kaide na Arapskom poluostrvu (Aqpa) Naser Ben Ali al-Anaši u videu, objavljenom na internetu.

On je dodao da je napad na Šarli ebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al-kaide Ajmana al-Zavahirija.

Danas je objavljen novi broj Šarli ebdo, prvi od kada je na redakciju tog francuskog satirčnog nedeljnika izvršen teroristički napad, u kojem je ubijeno 12 ljudi. Umesto uobičajenih 60.000, štampana su najpre tri, a onda još dva
miliona primeraka tog nedeljnika koji će se prodavati ne samo u Francuskoj, već i u 20 zemalja.

Iran je danas osudio "uvredljivi gest" francuskog nedeljika na čijoj je novoj naslovoj strani karikatura proroka Muhameda sa suzom u oku, koji ispod natpisa "Sve je oprošteno", drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

"Osuđujemo terorizam u celom svetu, ali i uvredljivi gest nedeljnika (Šari ebdo). Crtež je napad na osećanja muslimana i može da formira začarani krug terorizma", rekla je portparolka iranskog ministra spoljnih poslova Marzieh Afkham.

Reagovao je i Radio ekstremističke borbene organizacije "Islamska država" koji je ocenio da je "krajnje glupo" dalje objavljivanje karikatura proroka Muhameda koji se ponovo našao na naslovnoj strani Šarli ebdo.

Listovi širom sveta su u znak solidarnosti s pariskim nedeljnikom objavili crtež s naslovne strane njegovog današnjeg izdanja. U Parizu je novi broj Šarli ebdo raspradat u ranim jutarnjim časovima.

XS
SM
MD
LG