Dostupni linkovi

Ministar odbrane: Poljskoj ne preti napad Rusije


Ministar odbrane Poljske, Tomaš Šemonjak izjavio je da njegovoj zemlji ne preti napad Rusije, i da Poljska, kao članica NATO, "gleda svoja posla" i jača svoju bezbednost.

Šemonjak je na poljskoj TVN24 odbio tvrdnje Andreja Ilarionova u intervjuu poljskom listu Žečpospolita u kojem je taj bivši savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina tvrdio da je neizbežan napad Rusije na Poljsku, da je to samo pitanje vremena, i da najverovatnije predstoji u naredne dve godine, u okviru navodnog plana Kremlja da destabilizuje neke odabrane zemlje.

"Takvim mišljenjima treba pristupati mirno i izuzetno oprezno. Ne preti nam napad (Rusije), članica smo NATO i dužni smo da gledamo svoja posla - da brinemo o svojoj bezbednosti", kazao je Šemonjak informativnom kanalu privatne poljske TVN.

Poljski ministar odbrane dodao je da je od vrhovnog vojnog komandanta NATO, američkog generala Filipa Bridlava, tokom niza susreta dobio garancije da će plan manevara i vojnih vežbi NATO ove godine biti još intenzivniji nego prošle.

I Šemonjak je, kao i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina, demantovao da bi Poljska mogla da na terenu vojno pomogne zapadnu koaliciju protiv Islamske države.

"Podržavamo je politički, ne vojno. Nema govora o slanju vojnika. Od nas to niko ni ne očekuje", rekao je Šemonjak.

XS
SM
MD
LG