Dostupni linkovi

Radnici Agroživa protestovali ispred Srbijagasa


Oko 50 radnika kompanije "Agroživ" iz Žitišta, koji su jutros peške krenuli za Novi Sad na razgovor sa direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem, stigli su do sedišta te firme i održali miran protest.

Radnici firme iz Žitišta su u štrajku više od 10 meseci zbog neisplaćenih zaostalih zarada.

Predstavnik sindikata "Nezavisnost" i predsednik štrajkačkog odbora Jović Katić rekao je da je iz Žitišta krenulo više od 100 radnika, ali da su neki odustali, jer je jutros otkazan prevoz koji je obećan iz lokalne samouprave.

"Tražimo odgovre na pitanja da li ćemo i kada dobiti plate koje smo zaradili i da li ćemo dobiti zdravstveno osiguranje koje nemamo od 30. septembra 2014. godine", kazao je Katić.

Kako je rekao, radnici koji su vezani za prozivodnju nisu dobili platu tri meseca, a ostali koji su poštovali minimum procesa rada nisu isplaćeni pet ili šest meseci.

"Hteli smo da pitamo Bajatovića da li su problem dva autobusa koji su jutros blokirani i zbog čega su oni blokirani", kazao je Katić i dodao da je obećano da će rešenje za njihov problem biti pronađeno nakon rebalansa budžeta Srbije.

Vlasnik "Agroživa" koji je u stečaju je kompanija "Srbijagas". U međuvremenu je kompanija "BG Mibras" iz Beograda kupila deo kapaciteta Agroživa u stečaju i započela proizvodnju i preradu živinskog mesa u pogonima u Žitištu.

Radnici, koji su promenom vlasnika ostali bez posla, u štrajku su od maja prošle godine i traže isplatu zaostalih zarada, izradu socijalnog programa i rešavanje statusa radnika kompanije "Agroživ" Žitište.

U pogonima je angažovan deo radnika, ali je prema rečima Katića, zbog lošeg stanja u Agroživu, bez posla ostalo blizu 600 radnika.

XS
SM
MD
LG