Dostupni linkovi

Izvađena i druga crna kutija aviona "Er Azija"


Ronioci su danas izvadili i drugu crnu kutiju iz srušenog aviona kompanije "Er Azija" sa dna Javanskog mora, koji se srušio sa 162-oje ljudi, 28 decembra.

Crna kutija je oslobođena iz ostataka avionskog krila rano ujutru na dubini od 32 metara u Javanskom moru, nedaleko od prve crne kutije koja beleži podatke leta, mada je trebalo vremena da se izvadi jer je bila zarobljena pod teškom olupinom.

Kutija je izvađena i prebačena na brod indonežanske mornarice "Banda Aceh", potvrdio je koordinator operacija Narodne agencije za potragu i spasavanje Surjadi Bambang Suprijadi i dodao će ona, kasnije danas, biti u Džakarti.

Instrument će biti prebačen u Džakartu da bi bio obrađen - skinuta datoteka i analiziran zajedno sa drugom crnom kutijom, budući da treba da sadrži dvosatnu traku sa kompletnim razgovorom između kapetana aviona i kopilota u kopitu.

"Hvala Bogu. Ovo su dobre vesti za istražitelje koji će otkriti uzrok pada aviona", rekao je direktor navigacije plovidbe indonežanskog ministarstva transporta Toni Budiono, prenela je agencija AP.

Avion kompanije "Er Azija" na letu QZ8501 nestao je sa radara u 42-tom minutu leta od Surabaja do Singapura kada je u smrt otišlo svih 162 putnika i čalnova posade, od kojih je, do sada, 48 tela pronađeno.

XS
SM
MD
LG