Dostupni linkovi

Papa u Šri Lanki pozvao na poštivanje ljudskih prava


Papa Franjo je odmah na početku dvodnevnog posjeta Šri Lanki pozvao na "poštovanje ljudskih prava" i na "traženje istine" u toj zemlji koja je desetljećima bila razdirana građanskim ratom.

"Proces izlječenja zahtijeva da se uključi traženje istine", rekao je u zračnoj luci u Colombu, prijestolnici zemlje koja još liječi rane zadobivene u sukobu vojske i tamilskih separatista koji su poraženi 2009.

"Svi članovi društva moraju zajedno raditi, svi moraju biti slobodni u iznošenju svojih briga, potreba, težnji i strahova", dodao je Papa.

Sveti Otac je istaknuo da obnove zemlje ne može biti bez poštovanja ljudskih prava, što je veoma osjetljiva tema u Šri Lanki, budući da su njezini čelnici odbili surađivati u UN-ovoj istrazi o navodnim ratnim zločinima nad civilima potkraj rata.

"Veliko djelo pomirbe mora uključivati poboljšanje infrastrukture i zadovoljiti materijalne potrebe, ali i, što je još važnije, promicati dostojanstvo čovjeka, poštovanje ljudskih prava i punu integraciju svih pripadnika društva", rekao je.

Papu je u zračnoj luci u Colombu dočekao novi predsjednik Maithripala Sirisena koji je ovih dana preuzeo dužnost i obećao neovisnu istragu o optužbama za ratne zločine počinjene za vrijeme predsjedničkog mandata njegova prethodnika Mahinde Rajapakse.

XS
SM
MD
LG