Dostupni linkovi

Ministri EU: pojačati nadzor granica Šengena


Evropska unija mora uvesti hitan nadzor granica Šengenskog prostora radi "temeljitog uvida u kretanje odredjenih putnika", što je jedna od mjera za osujećenje namjera terorista da počine atentate i zločine u EU, zaključak je zasijedanja ministara unutrašnjih poslova Unije u Parizu.

Evropska komisija je danas u Briselu istovremeno stavila do znanja da će od 1. februara biti temeljito ispitano kako se dosad sprovodio režim bez granica unutar Šengena, a italijanski mediji javljaju da vlada u Rimu ne želi da se ozbiljnijije mijenja sloboda kretanja unutar šengenske zone, na čemu naročito insistiraju Francuska i Španija.

Ministri EU su naglasili da je prevashodno "nužno sagledati i iskoristi postojeća pravila Šengena, koja zahtijevaju da sve članice EU moraju potpuno provjeriti isprave putnika na granicama Unije".

To je navedeno u Briselu i Parizu objavljenoj zajedničkoj izjavi ministara jedanaest zemalja EU, koji su na sastanku zajedno s američkim i kanadskim kolegama, naglasili nužnost tijesne zajedničke bitke protiv terorizma i podvukli da je zato nužno izmijeniti pravila zone Šengena.

XS
SM
MD
LG