Dostupni linkovi

Poljska: Orkanski vjetar ostavio bez struje 350.000 ljudi


Orkan Feliks koji je od petka zahvatio Srednju Evropu u Poljskoj je tokom vikenda ostavio bez struje 350.000 ljudi, 26 Poljaka je povrijeđeno a brzi voz pendolino natjerao je da saobraća brzinom puža od 20 kilometara na čas.

Najčešći krivac za povrede bile su grane ili drveće koje je palo na automobil a među 26 povrijeđenih su i dvojica vatrogasaca dobrovoljaca koji su otklanjali posljedice divljanja vetra orkanske jačine.

Od petka do nedjelje uveče vatrogasci su na teren izlazili više od 7.000 puta, saopštila je Državna vatrogasna straža.

Najviše štete vjetar je nanio na Baltiku, na sjeveru Poljske u centralnim i zapadnim oblastima a odnio je ili oštetio 651 krov od toga 471 na stambenim zgradama i kućama, ostalo na privrednim objektima, kazao je portparol poljskih vatrogasaca Pavel Frontčak.

Olujno nevrijeme otežavalo je znatno saobraćaj, prije svega željeznički a brzi voz pendolino na pruzi od Katovica na jugozapadu do Varšave milio je na nekim dionicama brzinom od 20 kilometara na čas.

Orkan je u subotu do nedjelje ujutru zarobio u luci u Gdanjsku putnike na trajektu za Švedsku, pošto kapetani nisu željeli da rizikuju plovidbu po buri jačine 10, na momente i 12 stepeni na Boforovoj skali.

XS
SM
MD
LG