Dostupni linkovi

Podele u Crnoj Gori uoči Tačijeve posete


U Crnoj Gori podele oko dolaska Hašima Tačija - jedni pozdravljaju posetu, drugi pozivaju na protest.

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori pozvao je građane da u što većem broju dođu na protest protiv dolaska potpredsednika kosovske vlade Hašima Tačija u zvaničnu posetu Crnoj Gori, dok Udruženje Crnogoraca Kosova pozdravlja Tačijev dolazak 15. i 16. januara.

"Crna Gora je bez sumnje uvek bila faktor regionalnog mira i napretka tako da je ova poseta logičan nastavak te politike. S druge strane, potpisivanjem Briselskog sporazuma i učešćem na regionalnim inicijativama i Kosovo sve više pokazuje iste signale. Stoga verujemo da će poseta doprineti stabilnosti i miru u regionu što je cilj svih nas", navodi se u saopštenju Udruženja.ž

Udruženje je to saopštilo povodom najave Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori da će, povodom Tačijeve posete, 16. januara ispred vile "Gorica" u Podgorici organizovati mirni protest protiv, kako se navodi, "dolaska ratnog zločinca i teroriste OVK Hašima Tačija u zvaničnu posetu crnoj Gori".

Udruženje Crnogoraca Kosova navodi u saopštenju da je u njegovom članstvu znatan broj povratnika, koji sada žive i rade na Kosovu, i da "može da razume patnje i probleme raseljenih u Crnoj Gori, ali rešenje za naše probleme i probleme raseljenih jedino se može iznaći kroz saradnju i dijalog".

Oni su zato, kako navode, "sigurni da će poseta Tačija i njegovi razgovori na najvišem nivou dodatno unaprediti dobrosusedske odnose Crne Gore i Kosova".

Poseta će stvoriti kvalitetnije uslove za održivi povratak raseljenih i dovesti do konačnog rešenja našeg ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova, kao i izradi strategije za afirmaciju crnogorske zajednice na kojoj insistiramo, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova dostavljenom medijima.

XS
SM
MD
LG