Dostupni linkovi

Le Pen pozvala na skupove u zemlji, osim u Parizu


Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front (FN) Marin Le Pen pozvala je u subotu svoje pristalice da u nedjelju dođu na skupove solidarnosti u francuskim gradovima, osim u Parizu.

U Parizu je 11. januara zakazan marš solidarnosti povodom terorističkog napada na satirični pariski nedjeljnik "Šarli ebdo", na kojem učestvuju brojni evropski zvaničnici.

Marin Le Pen je odlučila da "bojkotuje" skup u Parizu pošto je francuski predsjednik Fransoa Oland na marš pozvao strane lidere i sve političke stranke u zemlji, osim njene.

"I mi ćemo marširati u cijeloj Francuskoj i za Francusku. Republika pripada svima", poručila je Le Penova u saopštenju objavljenom na sajtu stranke.

Ona je pozvala pristalice da se priključe skupovima u provinciji "gdje Republika nije talac".

"Pozivam Francuze da sami budu sudije prema onima koji pozivaju na slobodu isključivanjem", rekla je Marin Le Pen aludirajući na Olandovu odluku.

Njen otac, osnivač stranke, Žan-Mari Le Pen ogradio se u subotu od slogana "Ja sam Šarli" koji kruži društvenim mrežama poslije napada terorista na satirični časopis Šarli ebdo u Parizu.

XS
SM
MD
LG