Dostupni linkovi

Kritike Vašingtona prema ponudi Pjongjanga


SAD su danas kritikovale ponudu Sjeverne Koreje da privremeno suspenduje nuklearnu probu, ako Vašington otkaže vojne vježbe sa Južnom Korejom.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da je Pjongjang na "neodgovarajući način" povezala rutinske vojne vježbe između Vašingtona i Seula sa mogućnosti nuklearne probe".

"Nova nuklearna proba bila bi jasno kršenje sjevernokorejskih obaveza prema višestrukim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", istakla je Psaki.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da je prijedlog Pjongjanga proslijeđen Americi posredstvom "relevantnih kanala".

U poruci se Vašington poziva da pomogne u smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu tako što će "suspendovati sve planirane vojne vježbe u Južnoj Koreji i njenoj okolini".

SAD, koje imaju skoro 30.000 vojnika trajno stacioniranih u Južnoj Koreji, svake godine održe niz zajedničkih vojnih manevara sa svojim azijskim saveznikom.

Seul i Vašington insistiraju da su manevri po prirodi odbrambeni, ali redovno nailaze na osudu Pjongjanga kao "provokativne vježbe za invaziju".

XS
SM
MD
LG