Dostupni linkovi

Štrajk taksi vozača u Kini


Taksi vozači štrajkuju od četvrtka popodne u Kini, tražeći smanjenje mesečnih obaveza prema kompanijama za koje rade, jer im na njih ode veliki deo zarade, prenosi kineski list Čajna dejli.

Istovremeno, kinesko ministarstvo saobraćaja zabranilo je privatnim vozilima da prevoze putnike za novac, a ljudima preporučilo da koriste gradski prevoz ili metro u gradovima u kojima taksisti štrajkuju.

Štrajku su se pridružili i taksi vozači u Nandžingu, u kineskoj provinciji Džijangsu. Od četvrtka stotine taksi vozila parkirano je nedaleko od dve železničke stanice u tom gradu, autobuske stanice za međunarodne polaske i aerodroma. Mnogi taksisti su odbijali da prime putnike na putu.

Taksista Liju Singjou rekao je da mora svakog meseca svom udruženju da plati 7.000 juana (1.130 dolara), a zarađuje oko 12.000 juana.

"Takođe, moram da platim i gas, koji je više od 3.000 juana mesečno. Ustajem svakog jutra pre šest i taksiram oko 14 sati dnevno, da bi zaradio samo 2.000 juana mesečno. To je neizdrživo", rekao je 56-godišnji Liju.

Prema kancelariji za saobraćaj u Nandžingu, grad trenutno ima oko 11.700 taksi vozila. Vozači nekih novih modela vozila moraju da plaćaju nadoknadu svom udruženju i do 9.000 juana mesečno. Vozači u Pekingu ili Guangdžou plaćaju između 4.000 i 5.000 juana.

XS
SM
MD
LG