Dostupni linkovi

Berlin: Ministarski sastanak u ponedeljak


Ministri inostranih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke dogovorili su se danas da se u ponedeljak sastanu u Berlinu kako bi pripremili samit u Astani o oživljavanju mirovnih pregovora o istoku Ukrajine.

"Premda postoje još mnoga teška nerešena pitanja, želimo da učinimo sve što je u našoj moći u cilju postizanja političkog kompromisa koji bi doveo do rešavanje situacije u istočnoj Ukrajini", izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Nemački ministar, koji je zakazao sastanak u telefonskom razgovoru s kolegama, ponovio je da sporazum potpisan 5. septembra u Minsku "treba da posluži kao polazna tačka za svaki dalji napredak".

"Put do potpune primene tog sporazuma je dug. U ponedeljak ćemo ponovo da pokušamo da prevaziđemo prepreke na tom putu", dodao je Štajnmajer.

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin potvrdio je sastanak u Berlinu porukom na društvenoj mreži Tviter.

"Nastavljamo posao u ponedeljak", navodi se u Klimkinovoj poruci.

Pored Štajnmajera i Klimkina, na sastanku će biti njihove kolege iz Rusije Sergej Lavrov i Francuske Loran Fabijus.

U Astani će u četvrtak biti održan samit predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Petra Porošenka o oživljavanju mirovnih pregovora na istoku Ukrajine pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda.

XS
SM
MD
LG