Dostupni linkovi

Danski list neće objaviti karikaturu poslanika Muhameda


Danski list Jillands-Posten, koji je razgnevio muslimane zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda pre deset godina, saopštio je da neće publikovati crteže iz “Šarli Ebdoa”, iz bezbednosnih razloga.

“To pokazuje da nasilje daje rezultate”, piše u uvodniku lista od petka.

Svi ostali danski veći listovi su objavili karikature iz “Šarli Ebdoa” u znak solidarnosti zbog napada na njega u kome je ubijeno 12 osoba u sredu u Parizu, od toga 10 zaposlenih u ovom magazinu.

Kada je Jillands-Posten objavio 12 karikatura u septembru 2005, od kojih je većina prikazivala poslanika Muhameda, to je izazvalo talas protesta širom muslimanskog sveta u kome je ubijeno najmanje 50 ljudi.

"Živeli smo svih ovih skoro 10 godina u strahu od terorističkih napada. Da, to je objašnjenje zašto ne objavljujemo karikature – naše ili iz ‘Šarli Ebdoa’. Svesni smo da smo podlegli nasilju i zastrašivanju”, piše Jillands-Posten, dodajući da je ključna bezbednost zaposlenih u ovom listu.

“Šarli Ebdo” je bio prvi magazin koji je objavio karikature iz Jillands-Postena pre 10 godina u znak solidarnosti sa ovim listom koji je bio izložen napadima.

XS
SM
MD
LG