Dostupni linkovi

MI5: Al Kaida planira napade na Zapadu


Al Kaida želi da izvede "spektakularne terorističke napade koji bi za posledicu imali veliki broj civilnih žrtava" u Britaniji i na zapadu, kaže šef MI5.

Prvi čovek britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker je rekao da, i pored tog što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da "uradi nešto spektakularno".

"Znamo da teroristi iz Sirije žele da izvedu direktne napade protiv Britanije i da nagovaraju ekstremiste da deluju samostalno", rekao je Parker, a prenosi britanski "Skaj njuz". "Znamo da grupa koja čini 'srce' Al Kaidinih terorista u Siriji planira napade na Zapadu u kojima bi stradao veliki broj ljudi", dodao je on.

Prema njegovim rečima, meta terorista ove mreže, ali i "njihovih imitatora" bili bi saobraćajne mreže i druga frekventna mesta.

"Skaj" navodi da se od ranije zna da su stručnjaci Al Kaide za eksplozive prešli iz Pakistana u Siriju, odakle im je lakše da vrbuju dobrovoljce iz Britanije da izvedu napade na njenoj teritoriji, ali i drugim zapadnim zemljama.

Na njihovom čelu se nalazi stručnjak za bombe i druge eksplozive Muhsin al Fadli, koga traži američki FBI, a za bilo kakvu informaciju o mestu njegovog skrivanja, raspisao je i nagradu od sedam miliona dolara.

XS
SM
MD
LG