Dostupni linkovi

Braći Kuači zabranjen let u SAD


Dvojica braće, osumnjičeni za napad na pariski nedeljnik "Šarli Ebdo",nalaze se na američkoj listi osoba kojima nije dozvoljeno da avionom putuju u i izvan SAD.

Američki zvaničnici nisu otkrili druge informacije koje bi eventualno mogli da imaju o Šarifu Kuačiju (32) i njegovom bratu Saidu (34) uključujući to da li su se borili na Bliskom Istoku, na strani ekstremističkih grupa.

Očevici navode da su napadači rekli da su pripadnici Al Kaide u Jemenu.

Nije neobično za poznate ekstremiste da budu stavljeni na listu osoba kojima se zabranjuje letenje u SAD (no-fly list), posebno pošto je Šarif Kuači proveo 18 meseci u zatvoru zbog regrutovanja ekstremista da se bore protiv SAD u Iraku.

Ovu listu pravi i održava Centar za skrining terorista američke vlade i na njoj se nalaze imena ljudi kojima nije dozvoljeno da se ukrcaju na bilo koji komercijalni let za putovanje u ili izvan SAD.

U napadu na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo" u utorak u Parizu ubijeno je 12, a ranjeno 11 ljudi.

Među 12 osoba koje su ubijene kada su maskirani napadači naoružani puškama upali u redakciju lista tokom održavanja uredničkog kolegijuma bilo je osam novinara, uključujući glavnog urednika magazina.

XS
SM
MD
LG