Dostupni linkovi

Litvanija: Rusija otvorenija, moguće ublažavanje sankcija


Litvanija, koja je preuzela rotirajuće predsjedavanje u Evropskoj uniji, ocijenila je da je Rusija otvorenija za sporazumno rješenje ukrajinskog sukoba i time pojačala šanse za ublažavanje sankcija protiv Moskve.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevičs, koji će narednih dana posjetiti Kijev i Moskvu, rekao je da vidi "izvjesne signale dobre volje s ruske strane da bliže sarađuje" s Evropskom unijom.

"Ako se situacija na istoku Ukrajine poboljša, mi ćemo sigurno podržati ublažavanje sankcija", istakao je Rinkevičs.

Rinkevičs je pomenuo i rusku kontrolu svoje granice s Ukrajinom i priliv oružja u oblasti u kojima su aktivne proruske snage.

"Moramo da budemo fleksibilni. Ako uočimo napredak, treba da djelujemo u skladu s tim. Ako ga nema, nema ni razloga da ublažavamo sankcije", istakao je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, treba da se sastane sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom 15. januara u Kazahstanu, a sastanku će prisustvovati i predsjednik Francuske Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, podsjetio je AFP, prenosi Tanjug.

Zemlje Evropske unije trebalo bi da preispitaju ekonomske sankcije protiv Moskve tokom narednih sedmica. Sve izmjene kaznenih mjera mora jednoglasno da odobri svih 28 članica EU.

XS
SM
MD
LG