Dostupni linkovi

22 godine od ubistva Hakije Turajlića


Na današnji dan prije 22 godine ubijen je Hakija Turajlić, prvi ratni potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine i prijeratni direktor Energoinvesta.

Tim povodom predstavnici Energoinvest d.d.- Sarajevo danas će u 10.00 sati posjetiti mezar Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije u Sarajevu, a potom i mjesto pogibije u Kasindolskoj ulici.

Podsjećamo, Turajlića je ubio vojnik tadašnje srpske vojske Goran Vasić na punktu “Sijera 4″ kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma. Oklopno vozilo UNPROFOR-a kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu s turskom delegacijom, zaustavila je srpska vojska, uz nezakonit zahtjev da se izvrši inspekcija UN-ovog vozila. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a i pukovnik Sartr poslušali naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata transportera jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Sud u Sarajevu 2002. godine je osudio Vasića na četiri i po godine zatvora zbog zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. protiv ratnih zarobljenika u srpskim zatvorima na području Sarajeva. On je ujedno oslobođen po tački optužnice koja ga je teretila za mučko ubistvo Hakije Turajlića.

Za Turajlićevu smrt još uvijek niko nije odgovarao

XS
SM
MD
LG