Dostupni linkovi

Istanbul: Ljevičari preuzeli odgovornost za napad


Turska ljevičarska organizacija DHKP-C preuzela je odgovornost za samoubilački napad na policijsku stanicu u centru Istanbula, u kome je jedan policajac poginuo, a jedan je ranjen.

Grupa je u saopštenju postavljenom na veb sajtu "Poklič naroda", nekoliko sati nakon napada, saopštila da je ovo bila akcija protiv vladajuće AK partije zbog smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je umro u martu prošle godine nakon devet mjeseci u komi usljed povreda zadobijenih tokom antivladinih protesta.

"To je ista država koja je ubila Berkina Elvana i koja štiti ministre lopove", navodi se u saopštenju u kome se osuđuje nedavna odluka parlamentarne komisije u vezi sa slučajem četiri bivša ministra optužena za korupciju.

Žena napadač ušla je juče u policijsku stanicu i rekla na engleskom jeziku da je izgubila tašnu nakon čega je aktivirala eksploziv unutar trospratne zgrade u istorijskom dijelu grada Sultanahmetu, u blizini muzeja "Aja Sofija" i čuvene Plave džamije.

Grupa DHKP-C (Front Partije revolucionarnog naroda) preuzela je i odgovornost za bombaški napad na policiju u blizini kabineta turskog premijera u Istanbulu prošle sedmice.

Ova grupa, koja je najavila da će napadi biti nastavljeni, odgovorna je i za bombaški napad na američku ambasadu prošle godine, kao i više napada na policijske stanice.

XS
SM
MD
LG