Dostupni linkovi

Sud za ljudska o eutanaziji pacijenta u vegetativnom stanju


Evropski sud za ljudska prava danas će odlučiti o sudbini 38-godišnjeg Francuza Vensana Lambera, koji je šest godina u vegetativnom stanju posle teške saobraćajne nesreće, zbog čega je njegova porodica spori da li da bude podvrgnut eutanaziji.

Sudije u Strazburu će razmotriti sukob između Lamberove supruge Rašel, koja želi njegovu eutanaziju, dok njegovi roditelji odbijaju da bude isključen sa aparata za veštačko održavanje života.

Lamberovi roditelji i njegova sestra su podneli žalbu Sudu posle odluke francuskog suda u junu koji je odobrio da kvadriplegičar bude isključen sa aparata.

Evropski sud za ljudska prava je po prijemu žalbe, odmah suspendovao odluku francuskog suda, kako bi sam sproveo svoju istragu i razmotrio ispravnost odluke koja treba da bude u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Francuski sud je naveo u junu da bi veštačko održavanje Lamberovog života predstavljao čin "nerazumne tvrdoglavosti" s obzirom na njegovo vegetativno stanje i veoma loše prognoze lekara.

Odluka se oslanja i na volju Lamberove žene, koja je posle saobraćajne nesreće 2008. godine, rekla da njen suprug ne bi trebalo da bude priključen na aparate ako se nikada neće oporaviti.

Lamberovi roditelji, ubedjeni katolici, smatraju da bi isključene sa aparata značilo ubistvo njihovog sina.

XS
SM
MD
LG