Dostupni linkovi

SAD se protive blokadi palestinskog računa


SAD se protive odluci Izraela da zamrzne sredstva na palestinskom računu od poreskih prihoda u iznosu od 100 miliona eura.

Blokada tih sredstava, koja čine skoro polovinu palestinskog budžeta, "odluka je koja zaoštrava napetosti", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki novinarima.

"Želimo da izbjegnemo povećanje napetosti", dodala je.

Izrael je u subotu blokirao uplatu od 106 miliona eura poreza na računu palestinskih vlasti, koja im se prebacuju svakog mjeseca, kao odgovor na diplomatsku "ofanzivu" Palestinaca pred UN i zahtjev za pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu.

Psaki je dodala da SAD razmatraju i redovnu godišnju pomoć Palestincima od 440 miliona dolara.

AP navodi da je prepispitivanje pomoći Palestincima povezano s odlukom Palestinske uprave da traži članstvo u Međunarondom krivičnom sudu u Hagu, čemu se protiv Izrael.

Po američkom zakonu, svaki palestinski slučaj protiv Izraela na tom sudu bi odmah doveo do prekida u pomoći SAD, ali samo članstvo Palestine automatski ne znači ukidanje te pomoći.

Državni sekretar Džon Keri sastao se ovog vikenda s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a američke diplomate su u kontaktu s palestinskim liderima, dodala je Psaki.

XS
SM
MD
LG