Dostupni linkovi

Oslobođeno 13 Egipćana zatočenih u Libiji


Trinaest egipatskih kršćanskih kopta zatočenih u Libiji oslobođeno je, rekao je u ponedjeljak plemenski zvaničnik, dva dana nakon saopćenja izvora bliskog vladi o njihovoj otmici od strane jedne islamističke milicije.

Plemenski šef Muftah Marzuk, koji upravlja "Vijećem mudraca" u gradu Sirt, demantirao je otmicu ovih Egipćana, naglasivši da su bili samo zadržani od strane krijumčara.

Egipćane je zatočila grupa upletena u ilegalnu imigraciju, zbog prepirke oko novca i njihovog odlaska prema regiji Harava istočno od Sirta, precizirao je on.

U subotu, izvor blizak vladi, koju je priznala međunarodna zajednica, optužio je islamističku miliciju Ansar Asharia, koju je UN proglasio za terorističku grupu, da je otela 13 egipatskih kopta u Sirtu.

Grad Sirt, 500 kilometara istočno od Tripolija, pod kontrolom je oružanih grupa, uglavnom Ansar Asharie i koalicije Fajr Libya, koje se sastoje uglavnom od islamističkih milicija koje su preuzele kontrolu Tripolija u augustu.

Nekoliko egipatskih kopta i drugih stranaca kršćanske vjeroispovijesti, već su bili žrtve otmica i ubistava u Libiji, gdje rade deseci hiljada Egipćana u sektorima izgradnje i zanata.

XS
SM
MD
LG