Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Srbi, ostanite na Kosovu


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC)Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici na mir, opraštanje, ljubav, a Srbima na Kosovu poručio da tamo ostanu da žive.

"I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostanu da žive na Kosovu sa svojim svetinjama", naveo je patrijarh u poslanici koju je pročitao u Patrijaršiji SPC.

On je naglasio da se u godini koja dolazi moli da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge.

"Ljudsko biće po prirodi je stvoreno za ljubav, a u našem vremenu je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života", upozorio je Irinej.

Prema njegovim rečima, čovek je danas u opasnosti više nego ikada, da zameni Boga satanom - "lažnim božanstvom i lažnim znanjem".

On je istakao da je Božić "dan otkrivanja večne istine o Bogu, čoveku i svetu" i da je to dan u koji su se svi ljudi... poznali... - da su svi ljudi braća i večna sabraća, prizvana na uzajamnu ljubav, mirenje i praštanje".

"Na Božić nam se javljaju, otkrivaju i daruju tri osnovne svetinje postojanja - svetinja oca i očinstva, svetinja majke i materinstva, svetinja deteta i detinjstva", navodi se u Bozičnoj poslanici.

XS
SM
MD
LG