Dostupni linkovi

Oland: Nova grčka vlada mora da poštuje svoje obaveze


Predsednik Francuske Fransoa Oland zatražio je danas od Grčke da ispuni svoje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Grci su primorani da sami izaberu svoju sudbinu, ali određene obaveze moraju biti poštovane", rekao je Oland za Francuski radio, preneo je AFP.

Olandova izjava usledila je nakon što je juče povodom medijskih spekulacija o spremnosti Nemačke da prihvati eventualni izlazak Grčke iz evrozone, portparol nemačke vlade Georg Štrajter rekao da je Nemačka uverena da će Grčka ostati privržena programu finansijske konsolidacije koji je inicirala EU.

"Grčka je u prošlosti ispunjavala svoje obaveze. Vlada pretpostavlja da će Grčka nastaviti da ispunjava sve ugovorene obaveze" prema svojim kreditorima, rekao je on za AFP odgovorajući na nedavne navode "Špigla".

List je, pozivajući se na izvore bliske nemačkoj vladi, objavio da je kancelarka Angela Merkel spremna da dozvoli Grčkoj da napusti evrozonu ako Grci izaberu vladu koja je protiv mera štednje aktuelne vlade.

"Nemačka smatra da je izlazak Grčke iz evrozone skoro neizbežan ako lider opozicione stranke Siriza Aleksis Cipras bude na čelu vlade nakon izbora koja bi napustila budžetsku discplinu i ne bi vraćala grčke dugove", naveo je "Špigl".

Kancelarka Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble su, kako se kaže, došli do zaključka da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone u tom slučaju bio manje dramatičan i bio bi "izvodljiv".

Prema anketama, Siriza bi mogla da osvoji najviše glasova na izborima u Grčkoj 25. januara. Ta stranka želi da ukine stroge mere štednje, ali da zadrži zemlju u evrozoni.

XS
SM
MD
LG