Dostupni linkovi

Crna Gora: Stavljali zabranjene aditive da bi meso izgledalo svježije


Mesni proizvodi 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, koje je Veterinarska inspekcija u novembru i decembru prošle godine kontročisala, bili su pozitivni na vinobran, konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno, piše Dan. Kako su precizirali, riječ je o ćevapima, pljeskavicama i roštiljskim kobasicama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu i da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekla im novčane kazne od po 5,5 hiljada EUR.

„I u ponovljenim kontrolama kod manjeg broja objekata utvrđeno je da i dalje koriste vinobran, zbog čega su im ponovo izrekli novčane kazne od po 5,5 hiljada EUR i podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Organu za prekršaje“, kazali su iz Uprave, ali nisu saopštili koliko su objekata ponovo kontrolisali.

U opštini Podgorica, u periodu od 11. do 14. novembra, od 35 objekata, u kojima su uzeti uzorci, rezultati na vinobran bili su nozitivni u 31, dok su 4. i 5. novembra uzorci uzeti u četiri objekta, od kojih je jedan bio pozitivan.

Na Cetinju su uzorci uzeti 26. novembra u pet objekata i svi su bili pozitivni na vinobran, a u Tuzima su uzorkovane dvije mesare i u obje su rezultati na vinobran bili pozitivni. Uzorci su uzeti 4. decembra u Danilovgradu u četiri objekta, a rezultati nijesu bili pozitivni na vinobran.

XS
SM
MD
LG