Dostupni linkovi

Vođa komunista u Nankingu pod istragom zbog korupcije


Vođa kineske Komunističke partije u Nankingu, na istoku zemlje, nalazi se pod istragom zbog "ozbiljnog kršenja discipline", što je uobičajena formula koju vlasti u Pekingu koriste za korupciju, saopšteno je danas u Šangaju.

Istraga lokalnog vođe komunista dolazi godinu dana nakon što je gradonačelnik Nankinga, Đi Đianije, uhapšen zbog korupcije.

Lider komunista u Nankingu, metropoli od osam miliona stanovnika, Jang
Vejze (52), na funkciji od 2011. godine, osumnjičen je za "ozbiljno kršenje discipline i zakona zbog čega se nalazi pod istragom", saopštila je Centralna komisija za disciplinsku inspekciju ne navodeći druge detalje.

Osumnjičeni koji se obično nalaze u pritvoru na tajnoj lokacije, nemaju pravo na advokata niti da kontaktira porodicu tokom interne partijske istrage, koja može da traje mesecima. Dogodi se da neki osumnjičeni umru u tom periodu.

Pre dva dana je smenjen kineski zamenik ministra inostranih poslova Džang Kunšeng i protiv njega je otvorena istraga za korupciju.

Predsednik Kine i generalni sekretar partije Si Đinping pokrenuo je prošle godine veliku kampanju protiv korupcije, koja pogađa partijsku i državnu administraciju i celo rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG