Dostupni linkovi

Rusija će učestvovati na sastanku o Ukrajini u Berlinu


Rusija je potvrdila učešće na sastanku o ukrajinskoj krizi, koji u ponedeljak treba da bude održan u Berlinu na nivou visokih zvaničnika ministarstava inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, prenosi ruska agencija Itar-Taš.

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigori Karasin rekao je da Rusija na sastanku, koji se održava u takozvanom normandijskom formatu, planira da otvori pitanja pripreme budućih sastanaka na različitim nivoima i realizacije sporazuma iz Minska o rešavanju ukrajinske krize.

"Reč je o čisto praktičnom sastanku, ali se nadam da će konstruktivne namere Rusije naići na konstruktivan prijem", rekao je Karasin.

Izvori agencije Itar-Tas naveli su da će rusku stranu na sastanku predstavljati šef odeljenja ministarstva za Zajednicu nezavisnih država Viktor Sorokin.

Ukrajinski mediji javili su da će Kijev na sutrašnjem sastanku u Berlinu predstavljati politički direktor ministarstva inostranih poslova Aleksej Makejev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ranije je izjavio da se očekuje da sastanak predsednika Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske bude održan 15. januara u prestonici Kazahstana, Astani.

Normandijski format za rešavanje ukrajinske krize uspostavljen je u junu kada su o tom pitanju razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel, i predsednici Rusije, Francuske i Ukrajine Vladimir Putin, Fransoa Oland i Petro Porošenko, na marginama obeležavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG