Dostupni linkovi

Loši vremenski uslovi otežavaju potragu za avionom AirAsie


Multinacionalni tim, koji u Javanskom moru traga za ostacima putničkog aviona kompanije AirAsia, pronašao je još jedan veliki objekat pod vodom za koji se vjeruje da je dio letjelice.

Međutim, neprestano loši vremenski uslovi otežavaju napore za lociranje crnih kutija i tijela nastradalih putnika i članova posade.

Indonezijski zvaničnici izjavili su da je do sada pronađeno pet dijelova aviona na morskom dnu kod obala Bornea, gdje se Airbus A0-200 srušio prije sedam dana sa 162 putnika i članova posade 40 minuta po polijetanju iz drugog po veličini indonezijskog grada Surabaja ka Singapuru. Nije bilo preživjelih.

Šef indonezijske Agencije za pretragu i spasavanje izjavio je da su ronioci bili poslati da istraže objekte, ali je ronjenje suspendovano zbog loših vremenskih uslova.

Dok ne budu pronađene crne kutije, uzrok pada aviona i dalje je nepoznat, ali je ta oblast poznata po snažnim sezonskim olujama zbog čega su loši vremenski uslovi navedeni kao bitan faktor u nesreći.

Izvor blizak istrazi o nesreći izjavio je da su radarski podaci pokazali da je avion napravio "nevjerovatno strm uspon" prije pada, što je bilo izvan granica mogućnosti letjelice.

Predmeti na koje je istraga usmjerena nalaze se na 30 metara dubine i stručnjaci ističu da njihovo izvlačenje sa dna neće biti problem, ukoliko se vremenski uslovi poboljšaju. Najveći predmet dug je 18 metara.

Do sada je izvučeno 31 tijelo, uglavnom indonezijskih putnika i članova posade.

Ovo je prvi pad aviona kompanije AirAsia. Kompanija je pod pritiskom indonezijskih vlasti, koje su suspendovale njene letove iz Surabaje ka Singapuru jer, kako se navodi, AirAsia ima dozvolu za tu rutu samo radnim danima, osim petka.

XS
SM
MD
LG