Dostupni linkovi

Izrael namjerava palestinske čelnike tužiti sudu u Hagu


Izrael pokušava pronaći način za sudski progon visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i ostalim zemljama pod optužbom za ratne zločine kao odgovor na mjere koje su Palestinci poduzeli da se pridruže Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), potvrdio je u subotu izraelski zvaničnik.

Palestinci su u petak u sjedištu UN-a u New Yorku predali dokumente za pridruženje Rimskom statutu ICC-a i ostalim međunarodnim ugovorima, objasnivši da se nadaju da će na taj način postići "pravdu za sve žrtve koje je Izrael, kao okupacijska sila, pobio". ICC, koji zasjeda u Den Haagu, bavi se slučajevima ozbiljnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti poput genocida.

Nakon odluke da se pridruže Rimskom statutu, palestinski vođe bi se trebali "pribojavati zakonskih mjera", kazao je izraelski dužnosnik.

- Izrael razmatra mogućnosti sveobuhvatnog procesa sudskog gonjenja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i ostalih visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i nekim drugim zemljama - objasnio je drugi dužnosnik.

Nakon sporazuma o nacionalnom jedinstvu Abasa s Hamasom u aprilu prošle godine, Izrael na čelnike Palestinske uprave na Zapadnoj obali gleda kao na suradnike islamskog Hamasa u pojasu Gaze.

Hamas, tvrdi Izrael, napadom na civile, čini ratne zločine. U ratu u Gazi, prošlo je ljeto u sukobima dviju strana ubijeno 2.100 Palestinaca i 70 Izraelaca.

XS
SM
MD
LG