Dostupni linkovi

Turska odobrila izgradnju crkve u Istanbulu


Turska konzervativna vlada je odobrila izgradnju u Istanbulu crkve za malu sirijansku manjinu, prvu nakon stvaranja Turske republike 1923. godine, saznaje se u subotu iz vladinig izvora.

- Ovo će biti prva nakon stvaranja Republike. Crkve su obnavljane i otvarane za javnost, ali nijedna nova crkva nije izgrađena - objasnio je ovaj zvaničnik, želeći da ostane neimenovan.

Kršćani su ultra-manjine i ponekada žrtve napada u Turskoj, laičkoj zemlji s 99 posto muslimana, gdje se režim optužuje za "islamizam".

Vlada iz Ankare, koja se nada priključenju Evropskoj uniji, u toj perspektivi proširuje prava vjerskih manjina, restaurira crkve, manastire i sinagoge i vrši restituciju njihove imovine.

Crkva treba da se gradi u četvrti Yesilkoy, na obali Mramornog mora, na zemljištu koje je odobrila općina, precizirao je zvaničnik.

Njenu izgradnju, koja će započeti narednih mjeseci, finansirat će fondacija za prava Sirijanaca (pravoslavci i katolici) koji žive većinom na jugoistoku Turske i čiji se broj procjenjuje na gotovo 20.000 osoba.

Yesilkoy, na evropskoj obali Istanbula, a Evropljanima poznat pod starim nazivom San Stefano, ima već tri crkve: armensko-gruzijsku, grčko-pravoslavnu i katoličku.

XS
SM
MD
LG