Dostupni linkovi

Italijanske vlasti preuzele kontrolu nad brodom sa imigrantima


Italijanske vlasti u petak su preuzele kontrolu nad brodom sa 450 migranata, za koje se vjeruje da su Sirijci, a koga je napustila posada kod italijanske obale.

Italijanska obalna straža saopćila je da je brod sada usidren u italijansku luku nakon što je spasilački tim uspio da se ukrca na njega, prenosi BBC.

Brod Ezadeen, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, izgubio je snabdijevanje energijom tokom noći na nemirnom moru jugoistočno od Italije.

Skoro 1.000 migranata spašeno je s drugog broda pronađenog napuštenog bez posade u ovoj sedmici.

Komodor Italijanske obalne straže Franco Marini izjavio je novinarima da je islandski brod u okviru Agencije EU za kontrolu granica, Frontex, doteglio brod s migrantima.

Među migrantima ima djece i trudnica, saopštio je Marini.

Dodao je kako se vjeruje da je 73 metra dugačak Ezadeen isplovio iz Turske iako se u ranijim izvještajima ukazuje da je isplovio s Kipra.

Uzbunu je podigao jedan od migranata koji je uputio poziv u pomoć s brodskog radija, koji je poručio obalnoj straži: "Mi smo bez posade, krećemo prema italijanskoj obali i nema nikoga da upravlja brodom".

Ezadeen je izgrađen prije pedesetak godina kao teretni brod za prevoz stoke. Registrovan je u libanskoj kompaniji i našao se pod kontrolom trgovaca ljudima.

XS
SM
MD
LG