Dostupni linkovi

Italijanske zračne snage počele akciju spašavanja migranata


Pripadnici italijanskih zračnih snaga, spašavaju stotine migranata s trgovačkog broda bez posade, koji su trgovci ljudima najverovatnije ostavili na Mediteranu.

Iz baze na jugu Italije poslat je helikopter, u susret brodu "Ezadin", koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, a u akciju spašavanja migranata uključili su se i obalska straža i medicinske ekipe.Kako su objavili italijanski mediji, na brodu, trenutno udaljenom 60 kilometara od jugoistočne obale, nalazi se oko 450 migranata.

Jedan od migranata na brodu, poslao je poruku u kojoj poziva u pomoć: "Nemamo posadu, krećemo se ka italijanskoj obali i nema nikoga da upravlja brodom!"

Ranije danas, italijanska obalska straža objavila je na Tviteru da se trgovački brod bez posade, s 450 migranata, kreće ka obali Italije.

Nova drama na moru, usledila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod "Blue Sky M” pod zastavom Moldavije s najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stenama jugoistočne obale Italije.

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode. Velika nesreća izbegnuta je jer su se šetorica pripadnika mornarice helikopterom spustila na brod i uspela da ga stave pod kontrolu.

Među migrantima je bilo 60-oro dece i dve trudne žene, a većina njih imala je hipotermiju i prelome.

XS
SM
MD
LG