Dostupni linkovi

U Siriji otete humanitarne radnice


Dve žene koje su se predstavile kao italijanske humanitarne radnice kidnapovane u Siriji.

U danas objavljenom video snimku one su zatražile od vlade u Rimu da se angažuje na njihovom oslobadjanju.

Na tom video snimku, snimljenom još sredinom decembra, vide se Vanesa Marculo i Greta Rameli, koje su naoružani napadači oteli u avgustu u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, prenela je agencija AFP.

Dve Italijanke, stare izmedju 20 i 30 godina, na snimku su obučene u crne haljine i nose crne marame, a u pozadini se vidi prazan zid. Jedna od njih drži list papira na kojem stoji datum 17. decembra, iako je video objavljen danas na "Jutjubu", dok druga čita unapred pripremljen tekst tražeći od italijanske vlade da ih do Božića vrati kući.

Iz snimka od 23 sekunde se ne može zaključiti koja ekstremistička grupacija je kidnapovala Italijanke, pošto se osim njih niko drugi ne pojavljuje u video snimku.

Video je na "Jutjubu" objavljen uz naslov "Al-Nusra Front zarobio dve italijanske humanitarne radnice zbog učešća njihove vlade u koaliciji protiv te grupe", ali nije postavljen na jedan od nekoliko zvaničnih "Jutjub" kanala Al-Nusre, filijale Al Kaide.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova je u avgustu negiralo da je dve Italijanke, zaposlene u humanitarnoj organiaciji "Horjati" otela Islamska država, ali nije saopštilo koja je grupa odgovorna za otmicu.

XS
SM
MD
LG