Dostupni linkovi

Njemačka danas uvodi minimalac


Minimalna zarada u Njemačkoj danas će biti uvedena prvi put, što će povećati platu 9,5 odsto zaposlenih.

Oni će od sada dobijati najmanje 8,5 EUR bruto na sat, što odgovara bruto zaradi od 1,47 hiljada EUR za puno radno vrijeme, prenosi B92. U EU minimalnu zaradu imaju 22 od 28 država članica.

Odluka o uvođenju minimalne zarade nije usvojena lako. Njemčki kancelar Angela Merkel plašila se negativnih posljedica na zaposlenost i protivila se prekidu dosadašnjeg sistema u kojem je država utvrđivanje plata u potpunosti prepuštala poslodavcima i zaposlenima.

Ipak, s obzirom na to da je broj radnih mjesta sa malim zaradama povećan, Socijaldemokratska partija, koja je deo velike koalicije, uspjela je da progura zahtjev da se u ime socijalne pravde uvede minimalna zarada.

Prema procjeni Ministarstva rada Njemačke, nakon uvođenja minimalne zarade 3,7 miliona zaposlenih imaće »deblji novčanik«, dok će još milion njih, koji rade u sektorima za koje je primjena odložena, imati koristi od 1. januara 2017. godine.

U Nemačkoj je 39 miliona osoba u radnom odnosu, a još tri miliona je radno aktivnih u nezavisnim i liberalnim profesijama.

Ista minimalna zarada primjenjivaće se na teritoriji cijele zemlje, a mišljenja o uticaju uvođenja najniže zarade na privredu se razlikuju. Može se očekivati da povećanje prihoda podstakne potrošnju, ali će biti teško procijeniti uticaj, pogotovo s obzirom na to da se očekuje da će u ovoj godini i drugi faktori doprinijeti potrošnji domaćinstava, na primer smanjenje cijena nafte.

XS
SM
MD
LG