Dostupni linkovi

Novo suđenje novinarima Al Džazire


Apelacioni sud u Egiptu naložio je danas ponovno suđenje u slučaju trojice zatvorenih novinara televizije Al Džazira na engleskom.

Odluka je doneta nakon saslušanja pred Egipatskim kasacionim sudom koje je trajalo svega nekoliko minuta, preneo je AP. Međutim, dodaje agencija, novinarima nije omogućeno da budu pušteni uz kauciju.

Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fahmi, australijski novinar Piter Grest i Egipćanin Baher Mohamed uhapšeni su decembra 2013.godinenakon svrgavanja islamističkog predsednika Egipta Mohameda Morsija, člana Muslimanskog bratstva.

Pod optužbom da su pomagali Muslimanskom bratstvu i objavljivali lažne informacije o Egiptu Fahmi i Grest su osuđeni na sedam godina zatvora, dok je Mohamed dobio 10 godina - tri više jer je kod njega pronađena čaura od metka.

Trojica novinara nisu prisustvovala kratkom saslušanju, a njihov branilac Negad Al Borai rekao je novinarima posle saslušanja da se nada "srecnom kraju" u ovom slučaju.

"Sud ima pravo da ih danas pusti", rekao je on.

Grupe za ljudska prava odbacile su suđenje kao namešteno, a druge zemlje, uključujući SAD, izrazile su zabrinutost povom pritvaranja novinara.

XS
SM
MD
LG